Taraino’s Some Like It Hot

Virallinen nimi

Taraino’s Some Like It Hot

Kutsumanimet

Norppa, Norpsutin, Norppalainen, Norbelsson…

Rotu & sukupuoli

labradorinnoutajanarttu

Syntymäaika

07.12.2012

Isä

A Sense of Pleasure’s I’m A Joker

musta, HD A2, ED 0/0, EIC vapaa, CNM vapaa, RD/OSD vapaa, HNPK vapaa

Emä

Taraino’s Royal Flush

keltainen, HD A/A, ED 0/0

Kasvattaja

Mirka Hindström, Taraino’s

Omistaja

Hanna Lintunen

Norppa on ollut pienestä pitäen itse rauhallisuus, dieselmallinen labradorinnoutaja, jota ei juurikaan tarvinnut erikseen opettaa rauhoittumaan. Mikäli mitään mielenkiintoista ei tapahdu, se heittäytyy pitkäkseen, huokaisee syvään ja ottaa pienet torkut. Tästä syystä Norppa kulkee vaivattomasti mukana paikasta toiseen. Helppoudesta kertonee jotain se, että useampikin bussissa vieressäni istunut kanssamatkustaja on kyydistä poistuessamme todennut minulle: ”Oho, sulla oli koira siellä jaloissa – enpäs huomannutkaan!”

Näennäisestä rauhallisuudestaan huolimatta Norpalla on ne omat hetkensä, jolloin jokainen sen neljästä jalasta veisi omaan suuntaansa. Norppa taitaa taitaa nukkua aina toinen silmä auki, sillä se on nanosekunnissa paikalla, kun jotain mielenkiintoista tapahtuu. Avasinpa sitten laukun tai jääkaapin, musta kirsu tunkee silmänräpäyksessä tutkimaan sen sisältöä. Koivista irtoaa tällä hetkellä vähän turhankin paljon vauhtia, jos koira saa suuhunsa sukan, lapasen tai jonkin muun kielletyn hedelmän.

Haaveilin saavani Norpasta monipuolisen kaverin erilaisiin koiraharrastuksiin. Etunenässä minua olisivat kiinnostaneet vepe, taipparit, haku, mejä ja/tai rallytoko, mutta kaikki harrastustoiveet valuivat viemäristä alas ocd-diagnoosin myötä. Kintereet eivät kuitenkaan ole vieneet Norpalta touhuamisintoa, vaan se tykkää muun muassa kantaa hanskoja ja harjoitella temppuja. Päivittäinen aktivointitarve pyritäänkin täyttämään pienten tehtävien ja aktivointilelujen avulla.

Norpan terveys ja sairastelut

Lonkat

Välikuvissa OK 11/2013 ja virallinen lausunto A/A (08/2014).

Kyynärät

Ortopedi Esa Eskelisen mielestä välikuvissa 11/2013 oli havaittavissa hieman luupiikkejä reuna-alueilla, mikä viittaisi koronoideus OCD -ongelmaan (röntgenkuvat: vasen & oikea). Eskelinen suositteli silloin leikkausta. Konsultoin ortopedi Kai Skutnabbia, jonka mukaan vasemmassa kyynärässä on vähäisiä reaktioita, mutta ne eivät viittaa osteokondroosiin. Kyynäriä ei leikattu, ne eivät ole oireilleet ja virallinen lausunto on 0/0 (08/2014).

Muu luusto

Kinnernivelten osteokondroosi ja irtopaloja diagnosoitu 11/2013 sekä Esa Eskelisen että Kai Skutnabbin toimesta (röntgenkuvat: vasen & oikea). Eskelinen poisti irtopalat tähystämällä 12/2013, jolloin nivelpinnat olivat vielä hyvässä kunnossa.

Timo Talvio totesi selvät nivelrikkomuutokset kinnernivelten röntgenkuvista 11/2014. Kintereitä on hoidettu tarvittaessa IRAP-, kortisoni- ja hyaluronaatti-injektioilla, tulehduskipulääkekuureilla sekä Cartrophen-piikeillä. Norppa saa ruuan mukana koko ajan glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM:ää, ruusunmarjarouhetta ja omega-3-rasvahappoja.

Välikuvissa 11/2013 olka- ja polvinivelet OK (Esa Eskelinen)
Selkä kuvattu epävirallisesti terveeksi 11/2014 & 05/2017 (Timo Talvio)

Takapää äkisti alta 05/2017. Yliopistollisen Eläinsairaalan päivystyksessä laitettiin kintereiden piikkiin eikä Talviokaan löytänyt seuraavana päivänä selän röntgenkuvista selittävää tekijää. Mahdollisesti jonkinlainen kipukohtaus, mutta oireet eivät sopineet kintereiden perinteiseen oireilukuvaan. Perimmäinen syy jäi arvoitukseksi.

Silmät

Terveet 01/2017 (Per Axelson)

Tulehdukset

Silloin tällöin yhtäkkiä hiivaa toisessa tai molemmissa korvissa. Yleensä selvitty kotihoidolla. Sitkeä kuukauden kestänyt hiivan aiheuttama korvatulehdus 08/2013 – hoitona Canofite-tipat ja Otodine-korvapuhdiste. Muutama kuukausi myöhemmin alkava korvatulehdus hoidettiin pelkällä Otodinella. Hiivan aiheuttama korvatulehdus 08/2016 – hoitona Canofite-tipat, lyhyt kortisonikuuri ja Otodine-korvapuhdiste.

Pientä kutinaa ja punoitusta varpaiden väleissä satunnaisesti ja muutama kutinakohtaus uinnin jälkeen 1-2-vuotiaana. Pari alkavaa hotspottia (oksa tms. nirhaissut), joista päästy eroon kotikonstein. Kahden ikävuoden jälkeen ei muita iho-oireita.

Muu terveys

EIC: ei tule sairastumaan vanhempien perusteella.
CNM: ei tule sairastumaan vanhempien perusteella.
RD/OSD: ei tule sairastumaan vanhempien perusteella.
HNPK: ei tule sairastumaan vanhempien perusteella.

Täysi hampaisto, saksipurenta. Maitohammas katkesi 04/2013: maitohampaan ydin jäi paljaaksi, joten poistettiin eläinlääkärin suosituksesta pysyvän hampaan suojelemiseksi.

Oikean takajalan suurin antura kuoriutui kepin nirhaistua sitä 01/2014. Haava tulehtui lievästi, mutta parani noin kuukaudessa.

Kaksi eläinlääkärihoitoa vaatinutta vatsatautia. Oksenteli 3-4-kuisena eikä vesikään pysynyt sisällä, joten päädyimme päivystykseen. Diagnoosina ärhäkkä vatsatauti. Parivuotiaana veriripulin vuoksi eläinlääkärille ja Tylosin-kuurille.

Ei ruoka-ainerajoitteita, ns. ”teräsvatsa”.