Koiranomistajat, te olette tärkeitä!

Olipa kerran keskustelu, jossa useampi ihminen ilmaisi huolensa rodun kehityssuunnasta. Keskustelu oli käynnistynyt viimeaikaisten uutisointien ja somekohinan myötä enkä ollut koskaan nähnyt yhtä monen kyseisen rodun omistajan tuovan ajatuksiaan ilmi. Olin jopa vähän ylpeä, että kerrankin keskustellaan muustakin kuin näyttelyistä tai turkista. Keskustelu oli pitkälti hyvin asiallinen, kunnes… Eräs kasvattaja tuli kertomaan, kuinka ei-kasvattavilla koiranomistajilla näkemyksineen ei ole mitään merkitystä. Yksittäinen tällainen mielipide nyt ei olisi vielä mitään, mutta hänen viestiään komppasi tykkäyksillä iso joukko muita kasvattajia. Tiedättekös, ensin nousi karvat pystyyn, mutta ensireaktion hälvennyttyä alkoivat hälytyskellot soida – lujempaa kuin koskaan.

Miettikääpä minkä viestin tällainen antaa meille koiranomistajille. Olen omiin näkemyksiini ja mielipiteisiini nojaten esimerkiksi terveystutkinut laajasti koirani. Käyttänyt ne taippareissa, MH-luonnekuvauksissa, jonkin kerran näyttelyissä, Jiipin metsästysominaisuuksien katselmuksessa ja vesityössä sekä Muikun luonnetestissä. Kasvattajat ovat toki toivoneet osaa näistä, mutta ennen kaikkea kyse on ollut siitä, että olen itse pitänyt asiaa tärkeänä – ihan koko rotuakin ajatellen. Samasta syystä olen järjestänyt sprinkuille joukkoterveystarkastuksia ja ollut osana lehden toimitusta jakamassa tietoa. Nyt minulle kerrotaan, että näkemyksilläni ei ole mitään arvoa, koska olen ”vain” koiranomistaja. Jos minulla näkemyksineni ja arvoineni ei ole merkitystä, niin ei ole myöskään niihin pohjautuvilla teoillani eli omien koirieni terveystutkimuksilla ja muilla rotua varten tekemilläni asioilla. Ikävä kyllä pistää myös kyseenalaistamaan, että onko tärkeinä pitämilläni terveydellä ja luonteella sitten niilläkään mitään merkitystä tässä rotuyhteisössä. Tempaistiin jalkojen alta kerralla kaikki ne syyt (kuvitelmat?), miksi olin joskus rotuun päätynyt.

Luulin, että omalla kohdallani viimeinen niitti oli jo nähty, mutta ei. Tämä oli nyt se vihoviimeinen naula arkkuuni. Nyt viimeistään ymmärrän siirtyä jonnekin muualle, missä myös ”vain” koiranomistajien panosta rodun eteen arvostetaan. Johonkin rotuyhteisöön, mikä puhuttelee enemmän omaa arvomaailmaani. Pidän kovasti sprinkuista, joten meinasin jättää rotujärjestön käyttöön läjän valokuvia, käydä kuvailemassa koiria toisinaan kuvapankin kasvattamiseksi ja olin valmis myös lainaamaan/tekemään pyydettäessä yksittäisiä juttuja lehteen, mutta enää en valitettavasti näe tätä mahdolliseksi. Lapsellista tai ei, mutta minulla menee ehdottomasti raja tässä: jos meillä koiranomistajilla ei ole mitään merkitystä yhteisössä, niin koiranomistajana en myöskään ole valmis antamaan enää pienintäkään panostani sen hyväksi ja osoittamaan siten tukeani toiminnalle. Olen jo riittävästi tehnyt ja kaikki se mitätöitiin viestimällä, että meillä koiranomistajilla ei ole väliä.

Koiranomistajat, teidän mielipiteillänne ja erityisesti valinnoillanne ON merkitystä. Minä valitsen äänestää jaloillani. Muitakin rotuja seurailleena tiedän, että toisissa roduissa kentältä tulevalla palautteella on väliä. Olen nähnyt kuinka yksittäisen koiranomistajan esiin tuoman huolen myötä on lähdetty rotujärjestön toimesta kartoittamaan ongelman yleisyyttä. Joissakin roduissa jopa HALUTAAN koiranomistajien osallistuvan keskusteluun ja toimintaan – nimenomaan kertovan sitä palautetta kentältä. Olen myös nähnyt, että jopa rodun kipukohdista voidaan keskustella kasvattajat ja koiranomistajat rinnakkain ilman, että aletaan luokitella keskustelijoita tärkeämpiin ja yhdentekeviin. Antakaa koiranomistajat panoksenne sellaisen yhteisön käyttöön, jossa teitä, osaamistanne ja näkemyksiänne arvostetaan.

Koiramaailmassa, myös rotukoiramaailmassa, on valinnanvaraa. Me koiranomistajat ja -hankkijat voimme massallamme ja kysynnällämme ohjailla suuntaviivoja. Valinnanvarassa on valtamme, joten käytetään sitä fiksusti: otetaan itse selvää, tarkastellaan asioita kriittisesti ja ennen kaikkea toimitaan rakkaiden koiriemme äänenä, koska ne eivät voi itse puolustaa itseään.

Ei kommentteja

Kommentoi