10 vinkkiä parempiin koirakuviin

En yleensä tee uudenvuodenlupauksia, mutta tänä vuonna olen päättänyt keskittyä enemmän itselle mieluisiin asioihin. Unohtaa ”sitten kun” -tyyppisen ajattelun ja raivata tilaa pitkäaikaisille haaveille, varsinkin niille kaikkein merkityksellisimmiltä tuntuville. Tehdä erityisesti vapaa-ajallani asioita, jotka antavat enemmän kuin ottavat, ja karsia päinvastaisia. Lyhyesti ja ytimekkäästi voisi todeta, että aion pistää uusiksi prioriteettini ja sitä kautta aikatauluni. Yhtenä seikkana mielessä on pyörinyt tämän blogin herättely. En tiedä kuinka aktiivisesti tulen päivityksiä tekemään enkä aio ottaa asiasta paineita, mutta lupaan olla ainakin paria edellistä vuotta aktiivisempi. Siihen ei toki paljon vaadita, kun edellinen kirjoitus on melkein 2,5 vuoden takaa. 😁 Katkaistaas tauko toisella allekirjoittaneelle tärkeällä teemalla: koirien valokuvaamiseen liittyvillä vinkeillä. Aika perusasiaa enemmän kuvanneille ja muistutuksena, etten ole ammattilainen, vaan omaksi iloksi kuvaava harrastaja.

1. Paras kamera on mukana kulkeva kamera

Kameroita löytyy tänä päivänä jos minkälaisia erilaisiin tarpeisiin: on puhelinkameroita, taskukameroita, suurikennoisia kompaktikameroita, superzoomkameroita, peilillisiä ja peilittömiä järjestelmäkameroita jne. Omia toiveita ja kameroiden ominaisuuksia kannattaa hieman kartuttaa, mutta paras kamera on ehdottomasti se, jota jaksaa kantaa mukana ja joka on siten ulottuvilla otollisen kuvaushetken tullen.

Puhelinten kameroiden kehitystahti on ollut huimaa ja puhelin onkin tänä päivänä omiaan ikuistamaan erityisesti nopeasti ohimeneviä hetkiä. Taskukamera kulkee nimensä mukaisesti kätevästi taskussa vaikkapa reissun päällä, kun taas superzoom tarjoaa ulottuvuutta ja isokennoinen puolestaan kuvanlaatua kompaktissa koossa. Järjestelmäkameraa hankkiessa kannattaa huomioida, että kameran rungon lisäksi on sijoitettava rahaa myös objektiiviin tai objektiiveihin. Objektiiveissa valovoimaisuus maksaa ja valovoima yhdistettynä ulottuvuuteen maksaa vielä enemmän.

2. Ota haltuun valotuksen pyhä kolminaisuus

Jos kamerasi tarjoaa mahdollisuuden asetusten manuaaliseen säätämiseen ja haluat saada kamerastasi kaiken irti, ota manuaaliasetukset haltuun. Aukkoa, suljinaikaa ja ISO-arvoa säätämällä haetaan tilanteeseen sopiva valotus, joten nämä kolme parametria hallitsemalla pääset valokuvauksessa jo todella pitkälle. Tämä kolmikko kulkee käsi kädessä eli yhtä säätäessäsi joudut muuttamaan myös vähintään toista, jos haluat pitää kuvan valotuksen samanlaisena. Aiheesta saisi kokonaan oman artikkelinsa, joten tässä käydään vain pintasilaus – kannattaa perehtyä aiheeseen lisää esimerkiksi Youtube-videoiden avulla.

Aukolla (aperture, A) säädetään objektiivin läpi kameran kennolle (tai filmille) pääsevän valon määrää ja aukon koko ilmoitetaan f-arvona. Aukko vaikuttaa kuvan syväterävyyteen eli siihen, kuinka iso osa kuvasta on tarkka syvyyssuunnassa: maisemakuvissa käytetään pientä aukkoa (suurta f-arvoa), kun taas muotokuvien tausta saadaan pehmeäksi suurella aukolla (pienellä f-arvolla). Sekunteina ilmoitettava suljinaika (shutter speed, S) puolestaan määrää sen, kuinka kauan kameran kennolle päästetään valoa. Lyhyt suljinaika pysäyttää nopeankin liikkeen, mutta kuva jää hämärissä olosuhteissa alivalottuneeksi. Pitkällä suljinajalla saadaan hämärässä valottuneempi kuva, mutta liike epäterävöityy ja kuva tärähtää helpommin. ISO-arvo kuvaa kuvakennon signaalin vahvuutta eli kameran valoherkkyyttä. Kun valoa on runsaasti, käytetään pieniä ISO-arvoja. Suuret ISO-arvot tulevat kysymykseen hämärissä olosuhteissa, jos halutaan välttää jalustan tai salaman käyttö ja/tai pysäyttää liike. Yleensä pyritään käyttämään pienintä tilanteeseen sopivaa ISO-arvoa, koska arvon nostaminen lisää kuvaan kohinaa eli rakeisuutta.

3. Valokuvaus on valon taltioimista

Valon tunteminen on valokuvauksessa avainasemassa, sillä kuten jo termi ”valokuvaus” itsessäänkin vihjaa, leikittelet kuvatessasi valon erilaisilla ominaisuuksilla, kuten suunnalla, varjoilla, voimakkuudella ja värillä. 

Kova valo, esimerkiksi keskipäivän suora auringonpaiste, saa aikaan dramatiikkaa voimakkaiden varjojen ja kontrastien avulla. Pehmeämpi valo, vaikkapa pilviharso tai matalalla oleva aurinko, puolestaan tarjoaa tasaisempaa valoa, pitempiä varjoja sekä seesteisemmän ja rauhallisemman tunnelman. Valon suunta taas vaikuttaa olennaisesti kuvan syvyysvaikutelmaan: kuvaajan selän takaa tuleva myötävalo vähentää syvyyttä, sivuvalolla saadaan syvyyttä varjojen avulla ja vastavalo luo voimakkaan syvyysvaikutelman. Valoa on vieläpä eri väristäkin! Näköaistimme osaa korjata kynttilän, hehkulampun, loisteputken ja auringon sävyerot automaattisesti, mutta kameran valkotasapaino on säädettävä olosuhteisiin sopivaksi.

Luonnonvalokin vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Aamu- ja iltapäivän valo on lämpimämpää ja pehmeämpää kuin keskipäivän valo. Valokuvaajat suosivat usein auringonnousun ja -laskun ympärille sijoittuvia kultaista ja sinistä hetkeä. Sininen hetki vallitsee juuri ennen auringonnousua ja heti auringonlaskun jälkeen. Sävymaailma on viileä, taivas syvän sininen ja vallitseva valo korostaa tummia alueita. Kultainen hetki puolestaan sijoittuu heti auringonnousun jälkeen tai juuri ennen auringonlaskua. Pehmeä, tasainen ja kultainen valo luo silloin pitkät varjot ja korostaa lämpimiä sävyjä. Näiden hetkien ajankohta ja pituus vaihtelevat vuodenajasta, säästä ja maantieteellisestä sijainnista riippuen.

4. Yhdistä kamera koiralle mukaviin asioihin

Yllättävän usein kuulee koirista, jotka muuttuvat luimisteleviksi, kun kameran kaivaa esiin. Tämä on helppo välttää yhdistämällä kamera koiran mielessä mukaviin asioihin: herkkuihin, leluihin ja sen sellaisiin. Tee siis kuvaussessiosta koiralle miellyttävä puuhastelu- tai herkutteluhetki! Jos koirasi on jo luimivaa sorttia, uuden mielentilan harjoittelun voi aloittaa ihan vain vaikkapa syöttämällä tai leikkimällä kameran läsnäollessa ilman valokuvaamista. Mikäli koira arastelee erityisesti sulkimen ääntä, yritä treeneissä rakentaa kivoja mielleyhtymiä nimenomaan tuohon ääneen.

Anna koiralle myös hetkiä hengähtää poseeraamisen välissä – varsinkin jos nimenomaan ohjaat koiran poseeraamaan tietyllä tavalla tiettyyn paikkaan. Parhaimmillaan valokuvaussessio on oikeastaan oivallinen paikallaolotreeni häiriöineen: pyörit itse koiran ympärillä kuvakulmia hakien, kamera räpsähtelee, ympärillä saattaa liikkua muita ihmisiä ja eläimiä yms. Muista siis palkata koiraa riittävästi paikallaolosta valokuvaamisen aikana ja ruhtinaallisesti sen päätteeksi!

5. Laskeudu koiran tasolle

Yksi tyypillisimmistä virheistä pieneläimiä kuvatessa on napata otos ihmiselle luontaiselta korkeudelta eli eläimeen nähden yläviistosta. Tämä kuvakulma on usein varsin tylsä, koska tuijottelemme koiriamme siitä kulmasta päivät pääksytysten. Lisäksi yläviistosta otettu kuva tekee koirasta töppöjalkaisen. Kokeile siis seuraavan kerran koiraa kuvatessasi laskeutua sen tasolle: koira kasvattaakin jalat alleen ja eläimen oikea olemus tulee paremmin esiin. Kannattaa testata myös kuinka alaviistosta, maankamaralta, otettu kuva tekeekin koirasta yhtäkkiä suorastaan jättiläisen! Siihen on siis syynsä, miksi koiria kuvaamaan lähtiessäni en pue pyhävaatteita päälle.

Vertikaalisten kuvakulmien lisäksi uusia kulmia sopii hakea myös horisontaalisesti. Koira näyttää aivan erilaiselta riippuen siitä onko kuva otettu tarkalleen edestä, etuviistosta vai suoraan sivusta. Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla on ne omat kuvauksellisimmat puolensa. Yllättävän pienikin askel johonkin suuntaan voi muuttaa kuvaa ratkaisevasti. Ja jo pelkästään se, että eläin kääntää päätään hieman eri suuntaan, luo kuvauskohteelle uudet ääriviivat.

6. Silmät ovat sielun peili

Koirien tuulenhalkojat ovat usein meidän ihmisten neniä huomattavasti pidempiä. Tästä syystä tarkennus osuu koirakuvissa yllättävän herkästi kirsun päähän. Joskus voi olla ihan hauskakin tehokeino tarkentaa kuva töpseliin, mutta silmät ovat kuitenkin yleensä se eläväisin osa eliöissä. Osa nykykameroista osaa jo tunnistaa eläinten silmiä, mutta monien kameroiden kanssa joutuu vielä itse etsimään silmät tarkentamista varten.

Kiinnitä huomiota silmien eloisuuteen: Mistä valo tulee niin, että se heijastuu nätimmin silmistä? Silmiä ja ylipäätään koiraa voi tuoda esiin luomalla syvyysvaikutelmaa suuren aukon (pienen f-luvun) avulla. Tällöin tausta pehmenee silmien ja koiran pysyessä terävinä. Muista kuitenkin, että mitä suuremmalla aukolla kuvaat, sitä tarkemmin tarkennus on saatava osumaan juuri silmiin. Pokkareissa ja puhelimissa, joissa ei aukon manuaalisäätöä erikseen ole, kannattaa kokeilla muotokuva-esiasetusta, sillä se toimii samalla idealla – tai ainakin tuppaa pehmentämään taustaa.

7. Heittäydy saadaksesi koiran huomio

Koirille halutaan yleensä tarkkaavainen ilme kuviin. Opettele siis imitoimaan vinkulelua, kissanpentua tai mitä tahansa, millä saat koiran huomion itseesi. Jos et halua koiran katsovan suoraan kameraan, värvää avustaja klovniksi koiraa viihdyttämään. Erilaisten äännähdysten sijaan voi myös hyödyntää vaikkapa leluja, koiran tunnistamia sanoja (esim. ”Ruokaa!”) tai yksinkertaisesti vain odottaa hetkeä, kun koira kiinnostuu jostain ympärillä olevasta asiasta. Jiippi esimerkiksi ryhdistäytyy ja terästäytyy aina lintuja havaitessaan – se osaa bongailla niitä taivaaltakin.

Huomaa kuitenkin, että koiran mielenkiinto samaa asiaa kohtaan ei kestä yleensä kovinkaan montaa sekuntia. Ole siten valmiina laukomaan heti, kun koira kiinnostuu ja ilme terävöityy. Huomionherättäjinä toimiville asioille voi toki kasvattaa myös arvoa vaikkapa vapauttamalla koiran usein vinkulelulle tai palkkaamalla sitä tiheästi omien hihkumistensa välissä. Samalla tulee rakentaneeksi kivaa mielleyhtymää myös kameraa kohtaan.

8. Leikittele koiran ja ympäristön vuorovaikutuksella

Koiria voi ympäristöstä riippuen valokuvata joko kontrolloiduissa olosuhteissa tai antaa koiran touhuta omiaan. Vapaana käyskentelevä koira tuo yleensä touhuissaan persoonaansa esiin antaen siten kuvaajalle mahdollisuuden tallentaa koiraa aidoimmillaan. Monissakaan kuvauspaikoissa ei voi kuitenkaan päästää koiraa tai koiria rallatelemaan vapaana, joten koiralle voi olla hyödyllistä opettaa pieni valikoima erilaisia poseeraustaitoja. Omien koirieni repertuaariin kuuluu varsinkin kohdetyöskentelyä, esimerkiksi etujalkojen nostamista kohteelle ja pään työntämistä rakojen läpi. Monille spanieleille luontainen esineiden kantaminen on erittäin käyttökelpoinen temppu. Muikku on oppinut kääntämään päätään käteni osoittamaan suuntaan. Kokemattomman koiran kanssa voi hyödyntää esimerkiksi maksamakkaratahnan sipaisemista sopivaan paikkaan taikka muutoin namien tai lelun jättämistä sopivaan paikkaan koiran lähelle.

Paljon kuvaava oppii bongaamaan ympäristöstä kiinnostavimmat kuvauspaikat. Varsinkin kaupunkiympäristöstä löytyy suoria linjoja, jotka ohjaavat katsetta tiettyyn suuntaan. Kannattaa hyödyntää valokuvissa näitä linjoja sijoittamalla pääkohde sinne, mihin linjat luontaisesti katsetta vievät. Luonnossa vaikkapa polut toimivat samanlaisina katseenvangitsijoina. Ympäristön elementtejä voi hyödyntää myös kohteen kehystämisessä, esimerkiksi kuvaamalla koiraa lehtien keskelle jäävän aukon läpi. Väreillä leikittely on hauskaa sekin. Paljas silmä ei aina hahmota ympäristön potentiaalia, joten käytän itse usein puhelimen kameraa mallaillessani sopivaa kuvauspaikkaa ja kuvakulmia.

9. Riko sääntöjä

Valokuvaus ja ylipäätään taide on täynnä erilaisia sääntöjä ja ohjeita, jotka edesauttavat silmälle esteettisempään lopputulokseen pääsemistä: on kultaista leikkausta, värioppia, kolmanneksen sääntöä yms. Tässäkin artikkelissa on heitelty ohjeita, kuten mahdollisimman pienellä ISO-arvolla kuvaamista, koiran tasolle laskeutumista ja silmiin tarkentamista. Näiden perusohjeiden opiskelu on varsinkin alkuvaiheessa paikallaan, mutta niitä kannattaa myös rikkoa harkitusti – se lisää usein kuvan kiinnostavuutta. Kokeile siis rohkeasti erilaisia rajauksia, valotuksia ja sommitteluita. Kuvaa eri aikaan päivästä ja erilaisilla keleillä. Klassisen 85-millimetrin muotokuvaobjektiivin vaihtaminen laajakulmaobjektiiviin tuo muotokuviin uudenlaista perspektiiviä.

Varsinkin valokuvauksesta harrastuksena kiinnostuneen ja valokuvaajana kehittymisestä haaveilevan kannattaa pysähtyä hieman suunnittelemaan kuvaussessioita. Mieti mitä haluat kuvalla ilmaista ja mitä se vaatii esimerkiksi valolta, perspektiiviltä, sommittelulta ja kuvakulmalta. Koiran persoonaa voi tuoda esiin paitsi rekvisiitan avulla myös rakentamalla kuvaan vaikkapa dramatiikkaa tai pehmeyttä valon avulla. Suosittelen lueskelemaan valokuvauksesta ja ennen kaikkea seuraamaan muita valokuvaajia: ketään ei kannata matkia liiaksi, mutta muiden kuvista voi lainata hyviä ideoita ja yksityiskohtia.

10. Tallenna raakatiedostoina ja jälkikäsittele

Järjestelmäkameralla ja muilla kykenevillä kameroilla kannattaa ehdottomasti tallentaa kuvat raakatiedostoina. Raakatiedostojen pääte riippuu kameran merkistä, mutta se voi olla esimerkiksi NEF, ARW, CRW tai ORF. Raw-tiedostoihin tallentuu aivan kaikki valokuvan sisältämä tieto sellaisenaan ilman pakkaamista ja korjauksia, jolloin kuvan jälkikäsittelyyn jää laajemmat mahdollisuudet. Kannattaa huomioida, että kuvankäsittelyohjelmat eivät välttämättä kaikkia raw-tiedostoja tunnista. Tarjolla on kuitenkin varsinkin aloittelijoille kelvollisia ilmaisohjelmia.

Kamerasta ulos tuleva otos on vasta aihio valmiille valokuvalle, sillä jälkikäsittely on monien mielestä digikuvauksessa yhtä tärkeässä roolissa kuin valokuvaaminen itsessään. Koirakuvauksessa voidaan jälkikäsittelyssä hävittää esimerkiksi kaulapantoja ja hihnoja, jos niitä ei ole nimenomaan valittu rekvisiitaksi kuviin. Itse en ole rajun käsittelyn ystävä, mutta luonnollisia asioita korostava hienosäätö tekee kuvalle kuin kuvalle ihmeitä. Makuja on kuitenkin monia ja toiset tykkäävät hyvinkin voimakkaasti käsitellyistä, jopa digitaiteen puolelle kallistuvista kuvista.

Ei kommentteja

Kommentoi